Loop mee met Opzij tijdens de Feminist March

Op zondag 5 maart gaan we de straat op voor vrouwenrechten. Opzij sluit zich samen met andere organisaties aan bij het blok Feministen voor Klimaatrechtvaardigheid, georganiseerd door vrouwenrechtenorganisatie ActionAid Nederland. Het is onderdeel van de Feminist March 2023, voorheen bekend als de Women’s March.

Wat hebben klimaat en feminisme met elkaar te maken?

Veel meer dan je misschien denkt. Klimaatverandering heeft bijvoorbeeld een grotere impact op vrouwen dan op mannen. Om een voorbeeld te geven: landen die het hardst geraakt woorden door klimaatverandering – bijvoorbeeld in het Mondiale Zuiden – kampen hierdoor met droogte. Het zijn vooral vrouwen die dan verantwoordelijk zijn voor het halen van water en dat is niet zonder risico’s. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat het vooral mannen in het Westen zijn die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. Vervolgens hebben vrouwen weinig invloed op de keuzes die worden gemaakt omtrent klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld tijdens VN klimaatconferentie COP. Vorig jaar bestond slechts 34 procent van alle afgevaardigden daar uit vrouwen.

Wil je ook met ons meelopen om aandacht te vragen voor vrouwenrechten en het klimaat? Via deze link kun je je gratis aanmelden voor het blok Feministen voor Klimaatrechtvaardigheid tijdens de Feminist March op 5 maart.

Heb je nog geen protestbord? Meld je aan voor het sign making event op donderdag 2 maart aanstaande.