Jeangy Macrooy: “Nog steeds voel ik me comfortabeler bij vrouwen”

(c) Rinse Fokkema.

Jeangu Macrooy (1993) verruilde Paramaribo voor Nederland in 2014 met maar één doel voor ogen: het maken in de muziek. Een platencontract, drie studioalbums en een songfestivaldeelname later is het niet overdreven om te concluderen dat het gelukt is. Opzij spreekt de soulvolle popzanger over queer zijn in Suriname, stappen met je moeder én zijn all-time favorite nummer van jeugdidool Taylor Swift.

DOOR NOÉMI PRENT

Bij een uitzending van radioprogramma OVT hoorde ik dat jouw overgrootmoeder een vrouwendorp stichtte in het oerwoud van Suriname. Fascinerend, vertel.
“Ik speelde destijds mijn nummer Aisa bij de NPO, in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dat nummer is een ode aan Moeder Aarde. Ik droeg het op aan mijn overgrootmoeder. OVT vroeg om persoonlijke verhalen die een connectie hadden met vrouwengeschiedenis.
“Het verhaal van mijn overgrootmoeder is een oud familieverhaal. Niemand weet precies hoe het echt zit. Veel afstammelingen van tot slaaf gemaakten zijn vroeger gevlucht naar het oerwoud en vestigden zich daar. Zo zijn diverse Afrikaanse culturen in stand gehouden. Mijn overgrootmoeder woonde ook in het oerwoud. Het verhaal gaat dat zij samen met een aantal andere vrouwen is vertrokken uit haar gemeenschap – die uit mannen en vrouwen bestond – en een eigen vrouwengemeenschap oprichtte. Helaas is het onduidelijk waarom ze precies vertrokken is. Misschien wilde ze zich afzetten tegen bepaalde tradities en gendernormen. Maar dat blijft speculeren. Het dorp bestaat nog en heet Friman Gron. Ik ben er nooit geweest, maar zou er wel een keer naartoe willen.”

Naast die markante overgroot-moeder, wat zijn of waren belangrijke vrouwen in jouw leven?
“Ik ben opgegroeid in een huishouden met veel vrouwen. Er kwamen vaak vriendinnen van mijn moeder over de vloer. Dat waren eigenlijk allemaal tantes die een moederlijke rol vervulden. Een verlengstuk van mijn moeder. Ook op school had ik vooral vriendinnen. Daar voelde ik me het meest op mijn gemak. Dat zal ook te maken hebben gehad met dat ik nog in de kast zat. Bij die vriendinnen voelde ik minder risico om afgestoten te worden. Als tiener kon ik diepere gesprekken met hen voeren. Nog steeds voel ik me comfortabeler bij vrouwen.”

Wat was je moeder voor vrouw?
“Gastvrij, heel eigenwijs. Ik ben liefdevol opgevoed. Mijn moeder maakte ons zingend wakker en ze bracht me zingend naar school. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik alles kon bespreken met mijn moeder. Wat ook bijzonder was: ik ging met mijn moeder uit. Ze houdt van dansen. Ik weet niet of er veel mensen zijn die dat gedaan hebben met hun moeder.
“Toen ik tien was, scheidden mijn ouders. Er veranderde best wat qua dynamiek in huis. Mijn moeder moest veel meer zelf doen. Ze ging ook weer studeren: Nederlands. Ze had haar studie eerder niet afgemaakt vanwege de kinderen. Ik denk dat het heel zwaar was voor haar. Ze moest opeens werken én studeren, ze maakte hele lange dagen. En ze had ons. Mijn tweelingbroer, mijn zusje en ik probeerden in die tijd te helpen in het huishouden. Maar geen van ons, inclusief mijn moeder, vond dat leuk om te doen. Dat was een punt van frustratie. Wat ik trouwens wel leuk vond om te doen was koken.
“Creativiteit is altijd gestimuleerd in huis. Er waren veel boeken om ons heen. Mijn moeder heeft ons veel voorgelezen. Tot mijn twaalfde moest ik op een sport, dat vond mijn moeder belangrijk. Maar daarna mocht ik ook iets anders kiezen. Dat werd gitaarles en zangles. Ik had ook een tante die muziek maakte, basgitaar en zang.
“Tekenen en schilderen waren mijn eerste liefde. Als je mijn schoolschriften opensloeg, zag je overal tekeningen. Er liggen bij mij thuis in Paramaribo nog steeds veel mappen met tekeningen en schilderijen. Toen ik naar Nederland kwam was het conservatorium óf de kunstacademie. Maar het conservatorium voelde urgenter. Ik had het gevoel dat ik sneller grote stappen kon maken in de muziek.”

Verder lezen? Het hele interview met Jeangy Macrooy lees je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of Blendle.