Stem de komende verkiezingen slim op een vrouw

De Provinciale Verkiezingen komen eraan, woensdag 15 maart is het zover. Opzij spreekt met Devika Partiman, de directeur van Stem Op een Vrouw. “Er zijn flinke stappen gezet, maar dat kan natuurlijk altijd beter. Vrouwelijke kandidaten steunen is nodig.”

In 2017 voerde Stem op een Vrouw voor het eerst campagne rond de Tweede Kamerverkiezingen en sindsdien is de beweging met elke verkiezing (en daarbuiten) actief. En dat gaat goed. Devika vertelt: “Er zijn sinds 2017 flink wat vrouwen extra verkozen via voorkeurstemmen: in de gemeenteraden waren dat in 2022 maar liefst 460 extra vrouwen, en in het Europees Parlement in 2019 drie extra. Er zijn flinke stappen gezet, maar dat kan natuurlijk altijd beter.” 

Slechte cijfers
De cijfers spreken immers voor zich: slechts 27 procent van de algemeen bestuurders in het Waterschap is vrouw, en 33 procent van de Provinciale Statenleden. In geen een van de 21 Waterschappen zitten evenveel vrouwelijke als mannelijke leden. En in slechts één van de 12 Provincies (namelijk Utrecht) is er sprake van een evenwichtige genderbalans.

Devika Partiman, directeur van Stem op een Vrouw. Foto door: Gino Kleisen

Waarom het zo belangrijk is om op een vrouw te stemmen, lijkt ons niet nodig om verder uit te leggen. De politiek blijft een lastige branche voor vrouwen, vertelt Devika: “Politica’s hebben gemiddeld vaker dan mannelijke collega’s te maken met online haat en van grensoverschrijdend gedrag. En de werktijden zijn vaak lastig te combineren met de zorgtaken die vrouwen toch nog vaker hebben. Het is van oudsher een mannenbolwerk, en ook op kieslijsten staan nog steeds meer mannen. Vrouwelijke kandidaten steunen is dus nodig.”

Slim stemmen
Hoe je dat doet? Simpel: kies een partij die bij je past en check de kieslijst. Kijk welke vrouwen erop staan en ga na welke vrouw het waarschijnlijk niet haalt om in de fractie te komen. Meestal kun je je baseren op het huidig aantal zetels van de partij en dan een zelf een inschatting maken. Stem liever niet op de eerste vrouw op de lijst, want zij haalt het meestal wel.

Stem op een Vrouw

Op 1 maart organiseert Stem op een Vrouw een verkiezingsavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.