Kiekie Art presenteert Women in Art 2023: een platform voor vrouwelijke kunstenaars

Het creatieve platform Kiekie Art zet deze maand vrouwelijke kunstenaars in het zonnetje. Op Vrouwendag, 8 maart dus, is er op het Mercatorplein in Amsterdam een mooie expositie te zien. En later in de maand nog een toffe expo in De Hallen.

Vrouwelijke kunstenaars worden anno 2023 nog steeds ondergewaardeerd, zo blijkt uit onderzoek van onder andere ABN AMRO en WOMEN Inc. Slechts twee procent van de totale omzet op veilingen tussen 2008 en 2019 werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen en vrouwelijke kunstenaars verdienen op jaarbasis gemiddeld 1/3 minder dan hun mannelijke collega’s. Denise Woerdman van Kiekie Art: “Wij vinden het hoog tijd om ons in te zetten voor de prachtige kunst die onze vrouwelijke collega’s creëren, door ze met Women in Art een apart platform te geven.”

Daantje Bons
Daantje Bons

Expo in de Hallen
Wat gaat er gebeuren? Op 24 en 25 maart wordt er een uitgebreide expositie georganiseerd waarbij vrouwelijk creatief talent wordt uitgelicht. Kiekie heeft tien binnen- en buitenlandse prominente vrouwen uit het creatieve veld gevraagd om als gastcurator twee vrouwelijke kunstenaars aan te dragen. De expo wordt op 24 maart geopend door Geraldine Kemper, ze veilt dan tevens haar foto uit het tv-programma ‘Het Perfecte Plaatje’.

Cigdem Yuksel
Cigdem Yuksel

Vrouwen van West
Naast deze expositie is er een toffe buitenexpositie op het Mercatorplein in Amsterdam West, die de gehele maand maart open zal zijn voor publiek. De opening hiervan vindt plaats op 8 maart, Internationale Vrouwendag, om 17:00 uur. De beelden hiervan zijn gecureerd door ‘Vrouwen van West’. Een tiental ondernemende vrouwen uit Amsterdam West die samen de dialoog zijn aangegaan rondom de kunst. Kiekie hoopt om zo op straatniveau het gesprek aan te wakkeren en kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Kiekie Art verkoopt op de website bovendien van alle kunstenaars twee beelden als gelimiteerde fine art print (van fotografie tot illustratie). Van de opbrengst gaat er een deel naar UN Women. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker.