Pas in 2086 verdienen mannen en vrouwen in Europa evenveel

Uit onderzoek blijkt dat als de lonen zich ontwikkelen zoals de laatste jaren vrouwen pas over ruim 60 jaar evenveel als mannen. Dat betekent dat een vrouw die dit jaar geboren wordt pas hetzelfde als een man verdient tegen de tijd dat ze met pensioen gaat.

Nieuwsdienst Bloomberg berekende dat met cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Uit die cijfers blijkt ook dat de lonen van mannen en vrouwen de laatste tijd minder snel naar elkaar toe kruipen. Eind 2021 was het gemiddelde verschil tussen het bruto uurloon van mannen en vrouwen 12,7 procent, zo’n 0,2 procentpunt minder dan het jaar daarvoor.

De verschillen in loon verschillen ook weer per land. In ons land hebben we volgens Eurostaat een kloof van 13,5 procent, dat is een gemiddeld verschil. In Estland is het verschil met 20,5 procent het grootst. Luxemburgse vrouwen verdienden in 2021 juist 0,2 procent meer dan hun mannelijke landgenoten.

%d bloggers liken dit: