De enige op het podium die lachte, was Hugo zelf

Een rijke vriend, heb je daar al eens aan gedacht? Aldus onze minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge tegen een jonge vrouw die net vertelt dat ze zelf een huis wil kopen – want ja, zelfstandige vrouwen willen dat – maar dat dit door allerlei zaken moeilijk is. “Dat kan echt niet meer in deze tijd,” greep de host in. “Wat zegt u,” vroeg de jonge vrouw netjes. De Jonge herhaalde zijn totaal niet grappige, maar denigrerende en seksistische opmerking. De host stond inmiddels met haar armen in de lucht op het podium verbaasd het publiek in te kijken. “Nee, ik wil gewoon in m’n eentje…” probeerde de vrouw uit te leggen. “Oh, in je eentje,” lachte De Jonge schaapachtig.

Een minister die een vrouw adviseert een rijke partner te vinden, plaatst ons honderd jaar terug in de emancipatie naar de tijd dat vrouwen vrij weinig rechten hadden. Het is kleinerend, alsof de vrouw in kwestie nooit in de positie komt een eigen huis te kunnen kopen. En ook nog eens seksistisch; zou hij dit hebben gezegd als hij in gesprek was met een jonge man? Van een gekozen politiek leider mogen we verwachten dat hij opkomt voor vrouwenrechten, en ze niet tegenwerkt.

Een misplaatste grap noemde hij het zelf later op Twitter. Misplaatst is het zeker, maar het is ook zeker geen grap. De enige op het podium die lachte, was Hugo zelf.