Boegbeeld van Iraans verzet: journaliste Masih Alinejad krijgt onderscheiding

Copyright: World Economic Forum/Manuel Lopez

De Iraanse schrijfster en journaliste Masih Alinejad heeft de Amsterdamspeld ontvangen tijdens een bijeenkomst in De Balie, waar ze sprak over vrouwenrechten en de toekomst van Iran.

Alinejad wordt door bijna negen miljoen mensen gevolgd op haar Instagrampagina. Daar spreekt zij zich al jaren actief uit tegen het Iraanse regime. Zo liet ze ook stevig van zich horen na de dood van Mahsa Amini in september 2022. Door haar activisme is ze haar leven niet zeker; ze woont momenteel in de Verenigde Staten.

Rutte moet handhaven

De afgelopen week was ze in Nederland om aandacht te vragen voor de situatie in Iran. Ze sprak onder meer met Mark Rutte en riep hem op de sancties tegen Iran te handhaven. Ze pleit ervoor dat de Europese lidstaten de Iraanse Revolutionaire Garde op de EU-lijst van terroristische organisaties plaatsen.

Meer lezen: Persvrijheid in Iran: Open brief voor journaliste Niloofar Hamedi

%d bloggers liken dit: