Iraanse filmmakers te gast tijdens het Movies that Matter Festival

Van 24 maart tot en met 1 april is het Movies that Matter Festival weer terug in de fysieke zalen van Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Tijdens de vijftienjarige jubileumeditie zijn in Den Haag en door het hele land negen dagen lang prachtige, ontroerende en inspirerende films te zien. In een polariserende samenleving zijn dialoog en ontmoeting belangrijker dan ooit. Het Movies that Matter Festival wil met de geselecteerde films en verdiepingsprogramma’s bijdragen aan het slechten van muren in de maatschappij en verbinding tussen mensen stimuleren. Zoals iedere editie zijn verschillende regisseurs, activisten, denkers en deskundigen op het festival aanwezig.

Deze editie ook veel aandacht voor Iran. Iran kent een rijke filmhistorie en wordt geschaard onder de beste cinema ter wereld. De afgelopen jaren hebben meerdere films van Iraanse makelij prijzen gewonnen op grote filmfestivals. Iraanse kunstfilms kunnen in eigen land vaak niet worden vertoond en dat maakt het van groot belang dat festivals als Movies that Matter daar ruimte aan bieden.

Still uit de film: Until Tomorrow

Er zijn drie Iraanse filmmakers te gast:
Maryam Ebrahimi, producent en regisseur bekend om haar documentaires. No Burqas Behind Bars, die zich afspeelt in Afghanistan, won in 2014 een Emmy Award en in 2018 won Maryam diverse onderscheidingen met de documentaire Stronger than a Bullet.

Nafiss Nia, Iraans-Nederlandse (script)schrijver, regisseur, dichter. Nafiss studeerde Cinema in Iran en Script Writing aan de Filmacademie in Amsterdam. Ze regisseerde diverse films en documentaires en droeg bij aan andere films als producent en scenarioschrijver. Er zijn verschillende dichtbundels van haar verschenen. Op het festival is haar film Die Middag te zien in de Dutch Movies Matter competitie.

Ali Asgari is een Iraanse filmmaker. Zijn korte films werden vertoond op meer dan 600 filmfestivals over de hele wereld, waaronder Sundance, British Film Institute en Melbourne Film Festival, en wonnen meer dan 150 internationale prijzen. Disappearance is zijn eerste speelfilm. Op het festival worden de films Until Tomorrow en About me vertoond.


Met korting naar de film
Lezers van OPZIJ mogen met korting naar het Movies that Matter Festival. Gebruik de code OPZIJ#MtMF23 bij de aanschaf van je tickets en je ontvangt €2,50 korting op het gehele aanbod. Kaarten via: www.moviesthatmatter.nl