Loontransparantie als wapen tegen de loonkloof

De Europese Unie heeft vandaag een wet getekend die openheid over salarissen moet bevorderen. En dat is goed nieuws voor het slechten van de loonkloof.

Werkgevers zijn vanaf nu verplicht om informatie over salaris openbaar te maken. De bewijslast ligt eveneens bij de werkgever en niet bij werknemer. “Werkgevers moeten aantonen dat er géén sprake was van discriminatie als een werknemer dat aankaart”, aldus hoofdonderhandelaar Samira Rafaela (D66).

Consequenties

Er komen ook consequenties voor werkgevers wanneer blijkt dat er sprake is van een loonkloof. In de vorm van boetes, die volgens Rafaela “afschrikwekkend” moeten werken op termijn. Verder kun je straks gerust bij je collega’s polsen wat zij verdienen, een werkgever mag dit namelijk officieel niet verbieden.

Twee jaar

De regering heeft nu twee jaar de tijd om de wet daadwerkelijk te implementeren. Vakbonden en andere organisaties zullen hier bij betrokken worden.”Dit is wel baanbrekend”, zegt Rafaela over de wet, “maar we zijn er nog lang niet”.