5000 vrouwen sluiten zich aan bij massaclaim van Bureau Clara Wichmann tegen borstimplantatenfabrikant Abbvie

Zo’n vijfduizend vrouwen hebben zich aangesloten bij de massaclaim tegen farmaceut Abbvie. Deze vrouwen hebben borstimplantaten gekregen die gebrekkig zijn. De rechtszaak start komende week.

Eerder schreven we al over over de dagvaarding die Bureau Clara Wichmann tegen farmaceut Allergan uitbracht. Abbvie heeft inmiddels Allergan overgenomen. De farmaceut moest in 2018 de betreffende borstimplantaten van de Europese markt halen omdat is aangetoond dat zij het risico op een vorm van lymfeklierkanker vergroten, maar nam verder geen verantwoordelijkheid voor de vrouwen die deze borstimplantaten al hadden. Allergan reageerde niet op oproepen om schadevergoeding uit te keren aan de benadeelde vrouwen. Daarom besloot Bureau Clara Wichmann een collectieve actie te starten.

Het type borstimplantaat dat uit de markt is gehaald

Bij de rechter eis het bureau nu een schadevergoeding die kan oplopen tot 900 miljoen euro. Dat geld is voor het verwijderen van de implantaten en een reconstructie van de borsten. En ook bedoeld als een vergoeding voor het leed en de pijn die de ingreep veroorzaakt.

Niet goed, geld terug
In Nederland zijn er 60.000 mensen die dit type borstimplantaten hebben laten plaatsen voor een vergroting of een borstreconstructie. Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann: “Van deze 60.000 betrokkenen in Nederland hebben zich inmiddels duizenden vrouwen aangemeld voor de Siliconenzaak. En dat is precies de insteek van deze zaak: samen staan we sterk. Als vrouw alleen schadevergoeding eisen van een internationale farmaceut is vaak een te grote stap, maar samen het bedrag eisen waar al deze vrouwen recht op hebben, zendt een signaal uit naar fabrikanten van medische producten voor vrouwen. Deze vrouwen laten hun stem nu horen. We strijden nu voor de schadevergoeding waar ze recht op hebben. Het zijn gebrekkige producten, en hiervoor geldt: niet goed, geld terug.”