Achter het aanrecht: Hale Amus met De Bijbel van de Turkse Keuken

Elke Opzij lichten we een heerlijk recept uit een nieuw kookboek uit van een inspirerende vrouw.

In haar kookboek De Bijbel van de Turkse Keuken neemt Hale Amus je mee op reis door de diverse regionale keukens van Turkije. Het land wordt aan drie kanten omringd door de Egeïsche, de Zwarte en
de Middellandse Zee. Deze unieke ligging, gecombineerd met de migratie van Turken uit Centraal-Azië naar Europa, heeft door de eeuwen heen de identiteit van de Turkse gastronomie gevormd.

Hale Amus

Hoe lang lang kook je al?
“Ik kook al 21 jaar, waarvan de laatste 4 jaar professioneel.”

Hoe is dat begonnen?
“Jarenlang heb ik veel tijd in de keuken doorgebracht om mijn moeder en mijn grootmoeder te zien koken. Ik denk dat ik zoveel dingen in de keuken uit mijn hoofd heb geleerd zonder het te beseffen, want rond mijn dertiende maakte ik mijn eerste Turkse linzensoep gewoon uit mijn hoofd.”

Wat is je favoriete gerecht?
“Kuru Patlıcan Dolması (Turkse gevulde gedroogde aubergines).”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Naast dat ik geïnspireerd word door mijn geweldige Instagram-foodievrienden, blader ik soms door mijn favoriete kookboeken of ik laat me leiden door de ingrediënten in mijn koelkast. Soms bel ik mijn moeder op en vraag haar wat zij op dat moment maakt, daar krijg ik ook ideeën van.“

Wat zijn je ambities nog?
“Turks eten is heel divers en heeft veel meer te bieden dan kebab. Ik wil de verborgen pareltjes van de Turkse keuken blijven laten zien en delen via mijn keuken.”

Een heerlijk recept van Hale

Het hele artikel en recept lees je in de laatste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of Blendle.