Echo kan pijnlijke mammografie vervangen

In enkele gevallen kan een echo de pijnlijke mammografie vervangen, zo blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers. Het gaat dan specifiek om patiënten die al lokale klachten hebben, zoals een knobbeltje.

Er deden 3 ziekenhuizen mee aan het onderzoek, namelijk het Radboudumc in Nijmegen, het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar en het St. Antonius in Nieuwegein. De wetenschappers wilden de betrouwbaarheid van andere methoden dan het mammogram testen. De mammagrafie, waarbij er een röntgenfoto wordt gemaakt terwijl de borsten pijnlijk worden samengedrukt, is momenteel de richtlijn bij onderzoek naar borstkanker.

De studie werd deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Radiology. Daaruit blijkt dat een echo met 99,8 procent zekerheid kanker kan uitsluiten. Linda Appelman is radioloog bij het Alexander Monro Ziekenhuis en verantwoordelijk voor de studie. Volgens haar komen er jaarlijks 70.000 vrouwen bij een arts met een knobbeltje in de borst. Deze klachten zijn goed te lokaliseren in de borst en daardoor ook goed te onderzoeken met een echo. Vooral voor jonge vrouwen tot 30 jaar is dat goed nieuws, zij hebben nog veel klierweefsel waardoor een mammogram niet altijd bruikbaar is.

Geen vervanger
Het is volgens Appelman wel van belang om te stellen dat de echo nog niet de vervanger van de mammografie is bij de landelijke screening waarvoor alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging krijgen.