De VN zit klem en vraagt Afghaans personeel het werk neer te leggen

(c) UN Women

De VN (Verenigde Naties) heeft al het Afghaanse personeel geïnstrueerd om thuis te blijven. Dit besluit komt als een reactie op het Taliban-verbod voor vrouwen om te werken bij de Verenigde Naties. Er was al maanden een verbod van kracht voor vrouwen om te werken voor ngo’s, maar de Verenigde Naties was hier een uitzondering op.

3900 mensen

Uit solidariteit met hun vrouwelijke collega’s hebben ook alle mannelijke medewerkers vorige week hun werk neergelegd. Nu gaat de VN nog een stap verder en is álle medewerkers van VN Afghanistan opgedragen om thuis te blijven. Er werken 3900 mensen voor de VN in Afghanistan. Het merendeel hiervan, namelijk 3300 mensen, komt uit het land zelf.

Tot mei

De werkstaking zal in ieder geval tot 5 mei van kracht blijven.

In een statement zegt de VN: “Through this ban, the Taliban de facto authorities seek to force the United Nations into having to make an appalling choice between staying and delivering in support of the Afghan people and standing by the norms and principles we are duty-bound to uphold.”