Iraanse politie dwingt hijabregels af door vrouwen met camera’s te bespieden

Als vrouw zonder hijab over straat in Iran? Dat wordt nog moeilijker gemaakt. De Iraanse autoriteiten willen door het gebruik van camera’s vrouwen opsporen die zich niet aan deze regel houden. Vrouwen in Iran zijn verplicht zich aan kledingvoorschriften te houden. Naast het dragen van wijde kleding is de hijab een belangrijk onderdeel hiervan.

‘Identificeren en waarschuwen’

Door de inzet van camera’s kan de Iraanse politie naar eigen zeggen vrouwen ‘identificeren en waarschuwen’, wanneer zij zich niet aan de wet houden. Word je als vrouw (zonder hijab) herkend op camera, dan ontvang je vervolgens een ‘waarschuwings-smsje’.

Het dragen van een hijab is naast de straat ook verplicht op het werk. Als werkgevers zich niet aan deze regel houden, kunnen Iraanse autoriteiten besluiten het bedrijf te sluiten. Zelfs in een gesloten ruimte zoals de auto is het dragen van een hijab geboden – leef je de wet niet na, dan kun je hiervoor vervolgd worden.

Mahsa Amini

In september 2022 werd Mahsa Amini opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct zou dragen. Ze overleed door een fatale klap op het hoofd. Dit was de aanleiding voor veel protest de afgelopen maanden, waarbij sommige vrouwen niet schuwden hun hoofddoek af te doen. Recentelijk werden ook twee Iraanse vrouwen zonder hoofddoek overgoten met yoghurt. De aangescherpte hijabcontrole is een extra klap in het gezicht van Iraanse vrouwen.