12 vragen voor Jane Goodall, de grande dame van de primatologie

Jane Goodall in Gombe National Park

89 jaar, maar onvermoeibaar als het gaat om dier en milieu. Dr. Jane Goodall is een levende legende. Ze werd wereldberoemd door haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees. Nu reist ze de hele wereld rond om haar boodschap te verspreiden. Tussen de bedrijven door mocht Opzij de drukbezette primatoloog twaalf vragen stellen. Wat vindt ze van actiegroep Extinction Rebellion? Welk advies geeft ze onze klimaatminister Rob Jetten? En hoe feministisch zijn chimpansees eigenlijk? “Bonobo’s laten veel meer gendergelijkheid zien.”

U bent een rolmodel geworden voor veel vrouwen en inmiddels omgetoverd tot barbiepop. Wie zijn eigenlijk uw vrouwelijke voorbeelden?

“Ik werd geïnspireerd door mijn moeder, tante en grootmoeder. Toen ik tien jaar oud was steunden ze mij en moedigden ze mijn droom aan, ook al lachte iedereen mij uit. Mijn grootmoeder zorgde voor haar gezin toen haar man stierf. Hij was predikant en ze bleef zonder geld achter. Mijn tante was een van de allereerste vrouwen die het schopte tot fysiotherapeut in het ziekenhuis van Guy. Er zijn veel vrouwen die mij nu inspireren doordat ze opkomen voor hun rechten. Steeds meer vrouwen durven op te staan en worden gehoord. En zo veel jonge meisjes zijn gepassioneerd over het milieu.”

Hoe heeft u het werken in de wetenschap als vrouw ervaren?

“Ik denk niet dat het veel uitmaakte dat ik een vrouw was. In mijn tijd bestudeerde namelijk bijna niemand wilde dieren in Afrika. Er schijnt wel een vrouw te zijn geweest die giraffen bestudeerde. Ik heb recentelijk van haar bestaan gehoord. George Schaller bestudeerde berggorilla’s en twee Amerikanen onderzochten de bavianen in het zuiden. Oh, Afrika!”

Waren er mannen die u verder hebben geholpen in uw carrière?

“Mijn oom, de broer van mijn moeder, geloofde in mij. Dr. Louis Leakey gaf me het beste cadeau: de kans om chimpansees te bestuderen. Professor Robert Hinde sleepte me door mijn doctoraat in Cambridge heen. En het was de documentaire van Hugo van Lawick (tevens de ex-man van Goodall, red.) die de wetenschap dwong te geloven dat wat deze jonge vrouw, die niet naar de universiteit was geweest, had onderzocht, echt waar was. Veel mannen hebben me onderweg een duwtje in de juiste richting gegeven.”

Verder lezen? Het hele interview met Jane Goodall lees je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of via Blendle.