Onderzoek wijst uit: meer complicaties bij zwangerschap binnen drie maanden na stoppen pil

Onderzoekers van het Radboudumc zochten uit of er een verband bestaat tussen snel zwanger worden na het stoppen met de pil en het optreden van zwangerschapscomplicaties. Uit hun onderzoek blijkt dat zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte vaker voor komen bij vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden.

Het onderzoek werd gedaan onder 7000 zwangere vrouwen. Bij vijftien procent was er sprake van pilgebruik in de drie maanden voor de zwangerschap. Bij deze vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die de pil niet gebruikten in deze periode.

Uit het onderzoek blijkt ook dat verschillende varianten van de pil verband houden met complicaties. Bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generaties kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor, terwijl er bij de derde generatie vaker sprake was van vroeggeboortes. De pil van de vierde generatie werd te weinig gebruikt voor betrouwbare conclusies.

Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van de afdeling Health Evidence vertelt: “De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron. Dat speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende varianten van de pil. Dat is wellicht ook van belang, maar hiervoor is nader onderzoek nodig.”

Medeauteur van het artikel en gynaecoloog Marc Spaanderman vult aan: “Hoewel we op basis van deze studie nog niet met zekerheid kunnen vaststellen dat de pil de zwangerschapscomplicaties veroorzaakt, kun je een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen. Maar dat heeft ook nadelen, zoals ongewenst toch al eerder zwanger worden en meer menstruatieklachten. Het blijft uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner en eventueel met een zorgverlener.”