Klimaatminister Rob Jetten: “Ik heb eelt op mijn ziel gekregen”

Hij is de jongste minister van het kabinet Rutte IV. Het aanbod van D66-partijleider Sigrid Kaag om de klimaat- en energieportefeuille op zich te nemen, kon Rob Jetten (1987) met zijn groene hart niet afslaan. Opzij spreekt de minister over zijn ontnuchterende zusje, prestatiedruk, klimaatactivisme, de heksenjachten op zijn vrouwelijke collega’s en hoe zelf om te gaan met (homo-)haat: “Ik heb eelt op mijn ziel gekregen.”

BEELD CORBINO TEKST NOÉMI PRENT

“Ik kom uit een grote Brabantse katholieke familie. Mijn oma’s en opa’s hadden veel kinderen. We gingen vaak met zijn allen op vakantie. Mijn beide oma’s waren belangrijk voor mij toen ik klein was. Mijn vader en moeder werkten fulltime, dus tussen de middag kwam ik altijd bij mijn opa en oma over de vloer.
“Dat mijn moeder werkte, was niet per se de norm in het katholieke milieu waar ik opgroeide. Als ik bij vrienden en vriendinnen over de vloer kwam, zag ik dat lang niet alle moeders fulltime werkten – al ben je ook aan het werk als je fulltime het huishouden runt. Maar hierdoor was het voor mij wel de gewoonste zaak van de wereld dat vrouwen fulltime konden werken.

“Mijn laatste oma is vlak voor covid uitbrak overleden. Dat vond ik heel moeilijk; zij was de matriarch van
de familie. Ik heb gewaakt aan haar bed. Het was heel emotioneel voor mij. Als iemand vroeger aan mij vroeg wat ik wilde worden, dan was zij mijn voorbeeld. Direct na de oorlog werd ze zelfstandig ondernemer in de horeca. Mijn oma had een belangrijke voorbeeldrol in de familie, vooral voor de jongere vrouwen. Zij hebben zich daaraan opgetrokken. Niet alleen de generatie van mijn moeder en tantes, maar zeker ook die van mijn zusje en nichtjes. Zij hebben gedacht: ik moet voor mezelf kunnen zorgen. Die financiële onafhankelijkheid van vrouwen werd in onze familie benadrukt. Toen mijn oma wegviel, was dat wel een momentje.”

Zusje

“Mijn zusje en ik zijn totaal verschillend. Ik ben een soort van getrouwd met mijn werk. Mijn zusje is een echt familiemens; zij zorgt ervoor dat we bij elkaar blijven. Ze volgt me op de voet en we zijn trots op elkaar. Het is duidelijk dat zij later de matriarch van de familie wordt. Zij waakt over iedereen en is een soort spiegel voor mij: ‘Heel leuk dat je aan het werk bent als minister, maar…’
“Mijn oma’s sterven overlijden, een paar jaar geleden, was een wake-up call. Op dat moment ging ik helemaal op in mijn werk, maar er was iets belangrijkers gaande. Het is heel makkelijk om te zeggen dat het als minister niet mogelijk is om een goede balans te vinden in je privéleven. Om te zeggen: ik ben te druk. Maar dat is ook een keuze. Ik heb geen kinderen, ik ben single. Ik heb dus geen handrem thuis die zegt: ga eens op de bank zitten. Dan heb ik anderen zoals mijn zusje nodig die dat soms voor mij doen.”

Verder lezen? Het hele interview met Rob Jetten lees je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of via Blendle.