Herdenken anno 2023: Susan Neiman & Gloria Wekker in gesprek

De academici Susan Neiman en Gloria Wekker zijn dit jaar de twee sprekers van het Gesprek Voor de Dam. De twee invloedrijke vrouwen geven tijdens het jaarlijkse evenement hun visie op hoe het proces van herdenken er anno 2023 uit moet zien.

Een belangrijk thema tijdens deze avond is de verantwoordelijkheid van Nederland. Hoe moet een land omgaan met aansprakelijkheid als het gaat om de gruwelen van het verleden, die nog altijd doorwerken in het heden?

Herdenking in deze tijd

Gesprek Voor de Dam is een debatavond van De Balie in samenwerking met Theater Na de Dam. Gasten en publiek gaan met elkaar in gesprek over wat herdenking in de moderne tijd betekent en staan stil bij onderbelichte onderwerpen.

Over Susan & Gloria

Susan Neiman (1955) is een Amerikaans-Duitse filosoof. Vanwege haar onderzoek naar het begrip van het kwaad is Neiman bekend geworden in de wereld van de filosofie. Na hoogleraarschappen aan de Yale University en de Tel Aviv University is ze sinds 2000 directeur van het Einstein Forum in Potsdam. Vorige maand werd haar boek Links ≠ woke gepubliceerd, waarin ze zich richt op de trend van ‘wokeism’ en deze bekritiseert.

Gloria Wekker (1950) is een Surinaams-Nederlandse antropoloog en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in gender- en postkoloniale studies, waarover ze meerdere werken heeft gepubliceerd en onder andere de Joke-Smitprijs heeft gewonnen. Ze is uitgeroepen tot ‘Vrouw van het Jaar’ 2022 door Harper’s Bazaar.

3 mei om 20:00 vindt Gesprek Voor de Dam plaats in De Balie. Tickets zijn hier verkrijgbaar.