Chef Margo Reuten is de enige Nederlandse vrouw met een Michelinster

Nog steeds is topchef Margo Reuten van restaurant Da Vinci in Maasbracht de enige vrouw met een Michelinster. Ook dit jaar behield ze haar ster, die ze al sinds 1999 heeft. “Het is en blijft het hoogst haalbare in de horecawereld.”

Margo Reuten

In 1990 werd ze op 24-jarige leeftijd als eerste vrouw in Nederland Meesterkok. En na ervaring op te hebben gedaan in sterrenzaken zoals a Juliana in Valkenburg en De Swaen in Oisterwijk, opende Margo Reuten in 1993 met haar levenspartner Petro Kools restaurant Da Vinci in Maasbracht. Ze won diverse prijzen. In 1999 werd het harde werken bekroond met een Michelinster.

Bij Harpers Bazaar vertelt ze: “Mijn passie voor koken is ontstaan omdat ik mensen wilde verwennen met iets heel moois waar ze van kunnen genieten. Ik zeg altijd: eigenlijk zijn we allemaal kunstenaars zoals Van Gogh of Picasso, alleen die kunst hang je aan de muur. Bij mij is het een complete beleving.”

Mannenwereld
De horeca is een mannenwereld. “Ik heb altijd alleen maar met mannen gewerkt. Het is wat dat betreft echt een mannenwereld. Maar waar het aan ligt? Moeilijke vraag. Ik run mijn restaurant samen met mijn man, alleen zijn bij ons de rollen omgedraaid: ik doe de keuken en mijn man doet de bediening. Normaal is het vaak andersom, geen idee waarom. De mannen overheersen op dit moment gewoon in ons vak, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen ik begon, 30 jaar geleden, waren er veel meer vrouwen met een Michelinster en maakten veel meer vrouwen hier kans op. Op dit moment is dat heel uitzonderlijk en dat ik dan die ene ben die wel een ster heeft, is wel heel bijzonder.”