EU komt met wet voor meer transparantie over loonverschillen tussen mannen en vrouwen

Wat verdient je mannelijke collega eigenlijk? Niet iets wat je zomaar vraagt waarschijnlijk. Door nieuwe EU-wetgeving kunnen werknemers binnenkort zien wat collega’s gemiddeld verdienen. Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten bovendien periodiek over hun loonkloofbeleid rapporteren.

Afgelopen week werd de nieuwe wetgeving aangekondigd. Er zijn al bedrijven die hun best doen om de loonkloof te verkleinen, maar nu wordt het dus verplicht. Het kan in ons land nog wel zo’n 3 jaar duren voordat de regels bij ons zijn ingevoerd.

13% minder
Het is goed dat deze wet er komt. Want uit cijfers van het CBS over 2022 blijkt dat vrouwen bijna 13 procent per uur minder dan mannen verdienen. Dat percentage is niet gecorrigeerd voor verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van ervaring, opleidingsniveau en leeftijd.

%d bloggers liken dit: