Kabinet, doe iets aan het kinderopvangsysteem

Het kabinet liet onlangs weten dat de plannen voor gratis kinderopvang zijn uitgesteld naar 2027. Daarom overhandigt WOMEN Inc. vandaag namens verschillende organisaties het manifest Fix het kinderopvangsysteem aan de Tweede Kamer.

Goede kinderopvang draagt bij aan het verbeteren van de kansen van vrouwen en mannen op de arbeidersmarkt. Zoals bekend werken veel vrouwen in Nederland deeltijd. Vaak gaan vrouwen minder werken na het krijgen van het kind en blijven ze dat doen. Twee op de drie in deeltijd werkende vrouwen wil echter onder bepaalde voorwaarden meer werken. Kinderopvang is een van die voorwaarden. Door kinderopvang gratis te maken, is de kans groter dat in deeltijd werkende vrouwen meer gaan werken.

Kansenongelijkheid verkleinen

Andere redenen waarom WOMEN Inc samen met onder meer Jeugdzorg Nederland, FNV en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang het manifest aanbieden is omdat goede kinderopvang de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Goede kinderopvang kan daarbij kansenongelijkheid tussen kinderen verkleinen. Verder draagt kinderopvang ook bij aan het arbeidsmarkttekort. Als opvang toegankelijker wordt, kunnen meer ouders aan het werk blijven.

Joline Heusinkveld, programmamanager bij WOMEN Inc zegt het volgende over het manifest: ‘’Het is enorm teleurstellend dat de herziening is uitgesteld, maar het betekent niet dat de minister nu stil kan zitten. Daarom nemen we onze kinderen vandaag mee en laten we de kinderwagens bij wijze van demonstratie achter voor de Tweede Kamer, om te laten zien dat de oplossing bij de politiek ligt.’

Dit zijn de belangrijkste eisen van het manifest:

  • Zorg dat kinderopvang bijdraagt aan gelijke kansen door alle kinderen toegang te geven tot kinderopvang.
  • Stop met de foutgevoelige en ingewikkelde kinderopvangtoeslag die het risico creeerrt dat ouders slachtoffer worden van het kwetsbare systeem
  • Zorg dat financiële drempels verdwijnen. Voorkom prijsstijgingen boven het tarief dat de overheid vergoedt door een prijsplafond in te stellen.

Lees hier het hele manifest.