Kijktip: 80 jaar Italiaanse vrouwen in verzet

Van verzet tegen het fascisme, de kerk tot de politiek aan toe. Italiaanse vrouwen hebben zich in de 20ste eeuw tegen vele vormen van onderdrukking uitgesproken. In de film Donna: Vrouwen in verzet (1980) geeft journaliste, schrijfster en voormalig Italië-correspondente Yvonne Scholten deze dappere vrouwen een plek in de schijnwerpers. De film is door Eye gerestaureerd en beleeft op 3 juni een herpremière.

Over Donna: Vrouwen in verzet

Het startpunt van de film is de fascistische aanval op de vrije zender Radio Donna in Rome, tijdens een uitzending van het huisvrouwencollectief in januari 1979. Scholten vervolgt haar zoektocht naar de achtergronden van de Italiaanse vrouwenbeweging aan de hand van bijzondere archiefbeelden en interviews.

Ook is er aandacht voor de grote onderlinge verschillen tussen de vrouwen. Er is een kloof tussen bijvoorbeeld de feministen aan het begin van de eeuw en vrouwen in de boeren- en arbeidersbeweging van die tijd. Hetzelfde geldt voor de ‘vrouwenkwestie’ in de grote linkse partijen na de oorlog en het feminisme van de tweede golf.

Vrouwen in film

De film is gerestaureerd en gaat bij Eye in herpremière. In 2022 is Eye gestart met een onderzoek naar de collectie van het in 1974 opgerichte feministische filmcollectief Cinemien. De film van Yvonne Scholten maakt hier onderdeel van uit.

De première van Donna: Vrouwen in verzet is op 3 juni om 19:00 in Eye. Toegang is gratis. Klik hier voor meer informatie.