Tweede Kamer behandelt het burgerinitiatief haal abortus uit Wetboek van Strafrecht 

Op 24 mei behandelt de Tweede Kamer het burgerinitiatief van het Humanistisch Verbond en BNNVARA om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Het burgerinitiatief behaalde bijna 94 duizend handtekeningen. 

Abortus is in Nederland officieel strafbaar (artikel 296 van het Wetboek van Strafrecht). Alleen onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan. Volgens de initiatiefnemers van het burgerinitiatief hoort abortus niet thuis in het Wetboek van Strafrecht, maar in het reguliere zorgstelsel. Zolang abortus wettelijk als misdaad wordt gezien, draagt dit bij aan het taboe en blijft regelgeving kwetsbaar en inflexibel. 

Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond: “Door abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, maken we het een medische handeling die vrij en zorgvuldig is. De keuzevrijheid van zwangeren wordt dan verankerd binnen de regels van de reguliere gezondheidszorg. Bovendien haalt het taboes weg en wordt een eerlijk en genuanceerd gesprek over abortus mogelijk.”

Mardjan Seighali, voorzitter van het Humanistisch Verbond: “Wij maken ons zorgen. Wereldwijd probeert een groeiende conservatieve beweging abortus in te perken of zelfs onmogelijk te maken. Ook hier. Wij vinden dat je vrij moet kunnen zijn om het leven naar eigen wens vorm te geven. Dat betekent ook dat jij bepaalt of je wel of geen kinderen wilt, en als je onbedoeld zwanger raakt daar zelf een keuze in kunt maken. Abortus is geen misdaad.”

Het plenaire Kamerdebat vindt plaats op woensdag 24 mei van 14.50 uur tot 18:00 uur en is te volgen via de livestream.