Geen meerderheid voor schrappen abortus uit strafrecht

Tijd om abortus te schrappen uit het Wetboek van Strafrecht? Daar werd vandaag over gesproken in de Tweede Kamer. Aanleiding van het debat was het burgerinitiatief van het Humanistisch Verbond en BNNVARA om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Er was helaas onvoldoende steun voor het voorstel.

Dzifa Kusenuh opende het debat namens het Humanistisch Verbond en BNNVara: “Abortus is geen misdaad. Abortus is zorg, maar valt nu onder het strafrecht.” Het burgerinitiatief haalde bijna 94 duizend handtekeningen.

Zowel de VVD, CDA, ChristenUnie, PVV, de SGP en Forum voor Democratie zien het niet zitten abortus te schrappen uit het Wetboek van Strafrecht. D66 liet daarentegen weten het burgerinitiatief wel te steunen. “Het is aangetoond dat het een besluit voor vrouwen zwaarder maakt. Het zorgt voor een stigma”, sprak Kamerlid Wieke Paulusma.

Deur op een kier

Hoewel het kabinet momenteel ook niet de urgentie ziet voor het schrappen van abortus uit het strafrecht, staat de deur wel op een kier. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) stelden dat er redenen kunnen zijn om abortus uit het strafrecht te halen, mits dat juridisch op zorgvuldige wijze gebeurt.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet gaat in de tussentijd “vol goede moed” verder met het maken van een initiatiefwet. Het burgerinitiatief ziet zij als een vorm van steun.