Jeanneke Pis: Met een female gaze door Brussel

Wat heeft Brussel te bieden als je meer wilt dan alleen Manneken Pis en het Atomium? We ontdekken een metropool die bruist van de creativiteit en vrouwelijke energie. De Reismeiden banen zich een feministische weg door Brussel en bezoeken onder meer de lekkerste female owned horecahotspots, winkelen bij vrouwelijke ondernemers, bekijken werk van vrouwelijke artiesten en meer.

De eerste vrouw die we in Brussel bezoeken is het zusje van Manneken Pis. We vinden haar in een doodlopend straatje, midden in het stadscentrum. Haar naam is Jeanneke Pis en ze is vele malen jonger dan haar grote broer Manneken Pis, de bronzen creatie uit 1619.

Jeanneke Pis werd in 1985 ontworpen door beeldhouwer Denis-Adrien Debouvrie. De kleine fontein beeldt een meisje uit, dat gehurkt aan het plassen is. Het zal je misschien niet verbazen: Jeanneke Pis is een statement van de maker. Het meisje symboliseert gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Nu is Brussel sinds de jaren tachtig namelijk ook een vrouwelijke toeristische trekpleister rijker. De rij bij Manneken Pis is nog steeds langer, maar het plassende meisje is inmiddels ook behoorlijk populair en het is dringen voor een foto. Vergeet geen muntje in haar fontein te gooien – de opbrengst wordt aan goede doelen geschonken.

Smaakmakers

De Reismeiden zijn overgeleverd aan eettips van bekenden en… Google Maps. De app loodst ons langs een hele lijst met horecazaken die gerund worden door vrouwelijke ondernemers. We hebben zin in een biertje en een broodje, dus we starten bij Café Walvis. Geen Hollandse tosti met Gouda, maar een croque-monsieur met raclette. Bij Café Walvis serveren ze onder meer bier van de buren. De buren zijn namelijk het Brussels Beer Project, gehuisvest om de hoek op de Antoine Dansaertstraat. Bij het Brussels Beer Project wordt geëxperimenteerd met ideeën van nieuwe bierbrouwers. Uit eerder onderzoek van Céric Dautinger blijkt dat slechts zestien procent van de eigenaren van bierbrouwerijen in België vrouw is. De bierwereld is nog steeds een mannenzaak, maar in Brussel zijn steeds meer vrouwen te proeven. Bestel eens een Brewster Gang. Deze verfrissende IPA is bedacht door de brouwsters Emily en Sara. Met dank aan het Brussels Beer Project konden zij dit naar ananas en salie smakende biertje verwezenlijken. Bij verschillende bierbrouwerijen in Brussel is deze versnapering te vinden.

Naast Café Walvis vinden we nog een no nonsens plek voor een snelle hap: het Café Béguin. Wel midden in het centrum, maar zeker niet toeristisch. Een eigentijdse horecagelegenheid met een mediterrane menukaart, en volgens Google eveneens female owned. Van burgers tot rijstgerechten, hier kun je terecht voor een stevige hap en een goed biertje. En als je nog verder wilt doorzakken ga je naar The Sister Brussels Café. Biologisch is het sleutelwoord op deze plek. Veganistisch? Glutenvrij? Allemaal geen probleem. Bij alle gezonde maar smaakvolle snacks kun je ook kiezen voor een biologisch gebrouwen biertje. Bonuspunten voor het feit dat deze plek een van de eerste zero waste cafés van Brussel is.

Als je op zoek bent naar verfijnder eten, reserveer dan bij Les Filles. Het dagelijks wisselende menu is seizoensgebonden en wordt bereid op basis van biologische ingrediënten. De twee locaties voelen aan als een gezellige huiskamer. Wel even van tevoren reserveren.

Voor onze veganistische vriendinnen en vrienden is er ook nog Judgy Vegan. Deze veganistische eetgelegenheid is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geopend. 

Verder lezen? Het hele reisverhaal je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of via Blendle.