Dochters Sigrid Kaag bezorgd om veiligheid: “Ik denk dat hun zorgen reëel zijn”

(C) KRO-NCRV

In het programma College Tour was minister Sigrid Kaag onlangs te gast. Haar dochters deden een emotionele oproep en hopen dat hun moeder iets anders gaat doen. Zo maken ze zich zorgen dat Kaag hetzelfde zal overkomen als Els Borst.

Na het zien van het fragment reageert Kaag zichtbaar geëmotioneerd. “Mijn dochters zeggen: het is mooi geweest, mam. Dat is ook een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters.” Voorlopig gaat ze nog geen knoop doorhakken over haar politieke toekomst. Wel uit Kaag dat de zorgen van haar dochters ‘reëel’ zijn.

De meeste haat

Kaag heeft flink wat te verduren heeft gehad tijdens haar politieke carrière, waaronder een man die met een brandende fakkel voor de deur stond. Uit eerder onderzoek van De Groene Amsterdammer en de Utrecht Data School bleek dat zij de politica is die de meeste haatberichten ontvangt op Twitter. Kaags reactie hierop was: “Dit is buiten alle proporties, maar uiteindelijk gaat dit niet over mij. Het bredere patroon is dat tegen vrouwen en meisjes wordt gezegd: praat niet. Heb geen mening. En durf er niet voor te staan. Want wij weten jou te vinden.”

Vrouwelijke bestuurders krijgen vaker te maken met bedreigingen dan mannelijke bestuurders. Als misogynie niet word aangepakt, zijn experts bezorgd dat het aantal vrouwen in de politiek zal stagneren.

De aflevering is vanaf zondag 28 mei hier terug te kijken.