Tip: expositie van Khaddouj Barghout Weisbard in Rotterdam

Sappho and her Friend, zo heet de expositie van Khaddouj Barghout die tot en met 17 juni te bekijken in galerie Weisbard in Rotterdam.

Sappho (ca. 630 – ca. 570 v.Chr.) was volgens bronnen een lyrische dichteres uit het oude Griekenland. Anacreon noemt haar ‘de zoetzingende’, Lucianus ‘de honingzoete glorie van Lesbos’, en een aan Plato toegeschreven epigram (Anthologia Palatina IX 506) noemt haar de ‘tiende muze’.

De vrouwen die geportretteerd zijn door Barghout – alleen, of samen, met elkaar of los van elkaar, soms in klein formaat, intiem begrensd, soms op groot formaat, zwevend in de ruimte – verhouden zich tot zichzelf, tot elkaar, en tot de kijker. Barghout laat het, in haar woorden, aan de kijker over ‘om de spanning en sensualiteit ofwel door een “sapphic view” te bekijken, ofwel vanuit het dominante, heteronormatieve perspectief. Romantische liefde en intimiteit tussen vrouwen is in de geschiedenis vaak verwijderd of verdoezeld, bijvoorbeeld door vrouwen die samenwoonden en lovers waren te labelen als “vriendinnen” of “huisgenoten”. Dit beeld wat we bewust of onbewust hebben van twee vrouwen die romantically involved zijn, zet zich tot op de dag van vandaag voort, alsof deze liefde niet serieus genomen dient te worden, of louter als vermaak dient voor de ‘male gaze’.

De werken zijn tot en met 17 juni te bekijken in galerie Weisbard in Rotterdam.