3 juni, de dag van het Nationale Heksenmonument

Op zaterdag 3 juni vinden in het hele land acties plaats ter herdenking van de slachtoffers van heksenjachten. Op tenminste 20 plekken in ons land worden door zeker zeshonderd mensen tegelijkertijd op 3 juni, om 12.00 uur precies, witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de heksenvervolgingen. Met deze actie vraagt Stichting Nationaal Heksenmonument om een fysiek monument in de openbare ruimte.

De acties vinden plaats in onder andere Amsterdam, Almen,  Amersfoort, Appingedam, Harderwijk, De Peel (Mierlo), Delft, Den Haag, Maastricht, Nijmegen, Leiden, Onstwedde, Roermond, Schiedam, Sneek, Utrecht en Vlissingen. Dit zijn enkele van de plekken waar executies zijn voltrokken. Daarnaast is er ook een herdenking in Oudewater, de enige plek waar beschuldigden een eerlijk proces kregen, en dus werden vrijgesproken. Hier worden alle Nederlandse slachtoffers van de heksenjachten herdacht.

Steun

Deze actie wordt georganiseerd door de Stichting Nationaal Heksenmonument, die pas is opgericht. Het bestuur bestaat uit schrijver Susan Smit, theatermaker Manja Bedner en schrijver Bregje Hofstede, maar de stichting is het initiatief van een grote groep voornamelijk vrouwen uit allerlei sectoren, die het tijd vonden voor meer historisch besef van de heksenvervolgingen.

Heksenhaat is vrouwenhaat

Met deze actie vragen de stichting om een Nationaal Heksenmonument. “Dit doen wij vanuit de overtuiging dat de heksenjachten, die verspreid over West-Europa naar schatting zo’n 50.000 tot 100.000 slachtoffers maakten, nog altijd hun schaduw werpen, met name op vrouwen. Zo’n 85% van de slachtoffers was vrouw. Dingen die in de 16e en 17e eeuw tot een veroordeling als heks konden leiden, gelden voor met name meisjes en vrouwen nog steeds als problematisch: vrij over je seksualiteit beschikken, je vrijelijk uitspreken, ouder worden, alleenstaand zijn, sterk zijn. Om met die schaduw af te rekenen, willen we de slachtoffers van toen in het licht zetten. De heksenjachten zijn de laatste grote historische moordpartij waar we nog lollig over doen. Maar daarmee laten we de kans liggen om een diepe wortel van misogynie te ontbloten. We vragen met deze actie om een fysiek monument in de openbare ruimte,” aldus de stichting Nationaal Heksenmonument

Pamflet
Op 1 juni verscheen bovendien het pamflet Heksenmonument bij Lebowski. Met bijdragen van o.a. Manon Uphoff, Arthur Japin, Bregje Hofstede, Niña Weijers, Beatrijs Smulders, Manja Bedner, Joke Hermsen en Susan Smit.