Een vuist tegen online vrouwenhaat: “Mijn grootste haters zijn de witte mannen en daarom weet ik dat ik iets goed doe”

(c) Corbino / Roos Sitser-Brandhoff
Vlnr: Yesim Candan, Stella Bergsma & Maryam Hassouni

Al in de klassieke oudheid kwam vrouwenhaat ter sprake. In gesprek met Maryam Hassouni en Stella Bergsma wil ik, Yesim Candan, erachter komen wat het is waar mensen niet tegen kunnen. Of sterker nog: mannen.

In zijn boek Misogyny: The World’s Oldest Prejudice schreef auteur Jack Holland dat vrouwenhaat voorkwam in de Griekse mythologie. Daarin beleeft het menselijke ras volgens Hesiodus een vreedzaam bestaan, nog voor de opkomst van vrouwen. Totdat Prometheus besluit om het mysterie van de goden te stelen. Zeus wordt woest en besluit de mensheid te straffen met ‘een kwaad ding voor hun vreugde’: Pandora. Als eerste vrouw ter wereld wordt haar opgedragen nóóit in de kruik te kijken die ze altijd bij zich droeg. We weten allemaal dat Pandora dat toch doet en daarmee allemaal onheil de wereld in bracht. Dus al bij de Oude Grieken stond de vrouw voor ‘het slechte’.

Sinds 2004 heb ik zelf te maken met vrouwenhaat. Mijn gevecht begon met een nieuw woord dat ik introduceerde tijdens de ‘Inspiratie voor Integratie’-wedstrijd: ‘bicultureel’ in plaats van ‘allochtoon’. Dit ging over het omarmen van je tweede cultuur; het is een kracht en geen zwakte. Ik was een target voor iedereen. Sinds ik columnist ben is de haat nog groter geworden door extreemrechts en de radicale moslims. Mijn grootste haters zijn de witte mannen en daarom weet ik dat ik iets goed doe. Zij moeten wennen aan dat er biculturele vrouwen die hun mond niet laten snoeren. Maar het toppunt was na een aflevering van VI. Ik ontving doodsbedreigingen waardoor de politie zelfs naar mijn huis moest komen.

Verder lezen? De coverstory je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of via Blendle.  

%d bloggers liken dit: