Teken onze petitie tegen online vrouwenhaat

Al 1400 mensen tekenden onze online petitie tegen online vrouwenhaat. Teken jij ook? Dan maken we samen een vuist tegen online misogynie.

In onze nieuwste Opzij gaat Yesim Candan in gesprek met Stella Bergsma en Maryam Hassouni over online vrouwenhaat. Een onderwerp waar ze helaas veel te maken hebben. Yesim vertelt: “Sinds 2004 heb ik zelf te maken met vrouwenhaat. Mijn gevecht begon met een nieuw woord dat ik introduceerde tijdens de ‘Inspiratie voor Integratie’-wedstrijd: ‘bicultureel’ in plaats van ‘allochtoon’. Dit ging over het omarmen van je tweede cultuur; het is een kracht en geen zwakte. Ik was een target voor iedereen. Sinds ik columnist ben is de haat nog groter geworden door extreemrechts en de radicale moslims. Mijn grootste haters zijn de witte mannen en daarom weet ik dat ik iets goed doe. Zij moeten wennen aan dat er biculturele vrouwen die hun mond niet laten snoeren.”

‘Het went’
Stella Bergsma vertelt over haar ervaring: “Wat ik heel belangrijk vind om te vermelden is dat mensen vaak tegen me zeggen: ‘Trek je de haat niet aan, negeer het, enzovoorts.’ Dat vind ik bijna nog erger dan die haat. Van negeren gaan dingen helemaal niet weg, ze blijven doorrotten. En ik zou dan onverschillig moeten zijn. Me niet erdoor moeten laten raken. Of me niet laten kennen. Maar zo ben ik niet. Ik laat me juist heel graag kennen.”  En Maryam: “Nu nog steeds heb ik te maken met haat. Als reactie erop ben ik me gaan terugtrekken. Nu wel iets minder dan voorheen overigens. Het klinkt heel gek, maar het went. Ik moet er maar mee dealen.”

Petitie
Opzij maakt een vuist tegen online vrouwenhaat. Eén op de twee jonge vrouwen krijgt met online haat te maken in Europa. Diverse onderzoeken onderstrepen dat vrouwen vaak het doelwit zijn van online misogynie. Online haatspraak valt onder het strafrecht. Wij vragen het OM en de politie prioriteit te maken van online haatzaken en de daders snel te berechten. Bedrijven achter sociale media, veelal het platform waar de haat plaatsvindt, hebben ook een verantwoordelijkheid om de verspreiding van haat te voorkomen in plaats van te verspreiden. Met deze oplossingen staan vrouwen online minder machteloos en worden slachtoffers van online haat gehoord. Ga via deze link naar de petitie en teken. Ons doel is de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer en ervoor zorgen dat het OM en de politie vrouwenhaat hoger op de agenda plaatsen.