Lien Vos-van Gortel, de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, overleden

Op 91-jarige leeftijd is Lien Vos-van Gortel overleden. Ze was de eerste vrouwelijke burgmeester van Utrecht en de eerste vrouwelijke wethouder van Den Haag.

De gemeente Utrecht noemt haar een bestuurlijke pionier die zich thuis voelde in die rol als burgmeester. De VVD’er was tussen 1981 en 1992 burgemeester van de stad, na een periode (1974-1981) als eerste vrouwelijke wethouder in Den Haag. Daar had ze financiën, organisatie en automatisering in haar portefeuille.

In een interview met de Telegraaf vertelde ze destijds: “Veel vriendinnen van vroeger zijn er niet in geslaagd zich zo te ontwikkelen als ik, nadat ze kinderen hebben gekregen. Of ze hebben doelbewust afgezien van kinderen.” Ze werd in deeltijd gemeenteraadslid in Den Haag, dat gaf volgens haar in de jaren 70 de mogelijkheid om überhaupt politica te worden. “En de bereidwilligheid van buren en naaste familieleden om in te springen als er moest worden opgepast”. De VVD zette haar onder lichte druk om te solliciteren in Utrecht. “Als dat niet was gebeurd, had ik ook nooit uit mezelf naar die baan gesolliciteerd”, zei ze in 1981.

%d bloggers liken dit: