43 rode hakken: Yesim Candan organiseert femicideprotest op de Dam

Yesim Candan (c) Corbino

Columniste Yesim Candan (en covermodel van onze nieuwste Opzij) organiseert zondag 25 juni aanstaande een femicideprotest op de Dam. Deze jaarlijkse terugkerende demonstratie is bedoeld om aandacht te vragen voor vrouwenmoord.

Alleen al in Nederland zijn er 43 vrouwen per jaar slachtoffer van femicide. Ter symbolisering van de levens van deze vrouwen staan er zondag 43 rode hakken op de Dam.

Verven voor vrouwen

De actie is geïnspireerd op een kunstwerk van Vahit Tuna, die 440 hakken ophing aan een gebouw in Istanbul. Ter nagedachtenis aan vrouwen die vermoord zijn als gevolg van femicide. Op de Dam is kunstenaar Mick Johan aanwezig om de meegebrachte hakken rood te verven.

Femke Halsema & Olcay Gulsen

De demonstratie wordt geopend door de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Vervolgens geven UN Women NL ambassadeur Olcay Gulsen en UN Women NL directeur Marije Cornelissen een speech. Orange the World is de jaarlijkse campagne van UN Women NL waarbij er aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Schrijfster Stella Bergsma draagt een gedicht voor tijdens de demonstratie en violiste Cisem Ozkurt kleurt het geheel muzikaal in.