Hoe Taiwan door Netflix te maken heeft met #MeToo

In Taiwan is een scene uit de Netflix-serie Wave Makers de aanleiding voor een #MeToo-golf. De zaak in de serie blijkt de katalysator voor beschuldigingen in de echte wereld.

Still uit Wave Makers

Wave Makers is sinds april te zien op Netflix, het is een serie over Taiwanese politieke medewerkers in de aanloop naar nationale verkiezingen. In een scène vertelt een jonge vrouwelijke kabinetsmedewerker haar mentor over een geval van seksuele intimidatie. De oudere vrouw reageert met begrip: “We laten het er niet bij zitten, oké? We kunnen dingen niet zo makkelijk laten gaan. Anders zullen we langzaam verdorren en sterven.”

Het verhaal blijkt geen fictie. Want ook in het echte leven blijkt de politiek in Taiwan een beerput van niet-gerapporteerde seksuele intimidatie. Door de populaire serie komen de schandalen, vijf jaar na de eerste #MeToo-golf, nu pas naar buiten.

Zo stapte eind mei een medewerker van de progressieve regeringspartij, de DPP, als eerste naar voren. Ze had de serie gezien en herkende er veel uit. De vrouw gaf aan aan seksueel geïntimideerd te zijn door een medewerker binnen de partij. Interne pogingen om het te melden hadden eerder weinig opgeleverd. Pas nadat de serie op Netflix kwam durfde ze haar verhaal te doen. En dat zorgt voor een kettingreactie. Er zijn nu 15 mannen en vrouwen die hun verhaal hebben gedaan, 10 ervan zijn betrokken bij DPP. Ook buiten de politiek komen de verhalen naar buiten.

Even terug naar die zin van de mentor van de vrouw die als eerste melding deed van grensoverschrijdend gedrag. “We laten het er niet bij zitten, oké? We kunnen dingen niet zo makkelijk laten gaan. Anders zullen we langzaam verdorren en sterven.” Deze scene wordt aangehaald bij iedere nieuwe Taiwanese bekentenis.

%d bloggers liken dit: