Nederland scoort opnieuw slechter op Global Gender Gap Index dan buurlanden

Opnieuw scoort ons land lager op de Global Gender Gap Index in vergelijking met buurlanden België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Net als vorig jaar staat Nederland op de 28ste plaats. België en Duitsland staan in de top 10.

Image by Freepik

De Global Gender Gap Index is de ranglijst van landen waar de minste ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Elk jaar wordt dit opnieuw uitgebracht in opdracht van het World Economic Forum in 146 landen. Zo wordt er gekeken naar economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed en gezondheidszorg/levensverwachting.

Volgens het onderzoek heeft het emancipatiebeleid in ons land wel nut gehad, maar tot 2023, daar stokt het. Zo hebben nu de meeste vrouwen een parttimebaan (77,7 procent) en bij bedrijven is slechts 13,7 procent van de topmanagers een vrouw.

Het land dat het al veertien jaar op rij het beste presteert is IJsland. Daar is 91,2 procent van de ongelijkheidskloof gedicht. We hebben dus nog een lange weg te gaan.