Verslag: 43 rode hakken op de Dam. “We blijven in verzet komen zolang het nodig is”

Sinds zondag staan er 43 paar rode hakken op de Dam. Ze staan symbool voor de circa 43 vrouwen die in ons land het slachtoffer zijn van femicide. Ze kwamen voornamelijk om het leven door hun mannelijke (ex) partner. Yesim Candan organiseerde het protest tegen femicide.

De actie is geïnspireerd op een kunstwerk van Vahit Tuna, die 440 hakken ophing aan een gebouw in Istanbul. In ons land kwamen 43 vrouwen bijeen, onder wie Lilianne Ploumen, burgemeester Femke Halsema, Stella Bergsma, Olcay Gulsen, Marry de Gaay Fortman, Mirjam de Blecourt, Mischa Blok en natuurlijk was Opzij er ook bij. Kunstenaar Mick Johan spoot de door de vrouwen meegenomen schoenen rood.

Daarna gaven onder andere Olcay Gulsen en Femke Halsema een speech. Stella Bergsma droeg een gedicht voor.

Burgemeester Femke Halsema

Volgend jaar is Candan van plan om het protest in Brussel te organiseren om zo in opstand te komen tegen femicide door heel Europa.

Stella Bergsma
%d bloggers liken dit: