We blazen de Opzij Literatuurprijs nieuw leven in en dit is de jury

Goed nieuws! We blazen de Opzij Literatuurprijs nieuw leven in. In het komende nummer (augustus-september) zal de shortlist komen te staan. Op basis hiervan kiest de jury 1 boek uit dat de Literatuurprijs wint. En ook onze lezers, jullie dus, mogen de publieksprijs bepalen.

Image by Freepik

Na Etchica Voorn (2018), Jessica Durlacher (2010), Niña Weijers (2015) en Roxane van Iperen (2019) zullen we dus eindelijk weer een Literatuurprijs uitreiken. Uitgeverijen hebben de afgelopen tijd boeken naar ons toe gestuurd. De voorwaarden zijn: Verschenen van 1 januari 2022 tot en met maart 2023, geschreven door een vrouw, fictie of non-fictie, draagt bij aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen en moet ons grijpen vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij.

De jury bestaat uit vier vrouwen, hieronder stellen we ze aan je voor,

Anja Meulenbelt, behoeft eigenlijk geen introductie. Ze is feminist, activiste, politica en schrijfster van verschillende boeken. Haar laatste boek is getiteld: ‘Alle moeders werken al’. 

foto door: Bete van Meeuwen

Tessel ten Zweege, is auteur van ‘Dat Zou Jij Nooit Toelaten’ en ‘Femicide: Tot de dood ons scheidt’ en presenteert de webserie ‘Tessel in Cyberspace’ over online activisme en identiteitspolitiek voor Omroep HUMAN.

Liang de Beer is schrijver. Ze werkt voor Uitgeverij Chaos aan haar eerste roman. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor de Chinees-Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven.

En Nadia Benaissa. Zij is mensenrechtenjurist en -activist. Ze zet zich onder andere in voor het recht op privacy en de bescherming van mensenrechten bij de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook is ze bestuurslid bij Stichting Kifaia, dat zich inzet voor medische zorg in Gaza, Palestina. In 2020 debuteerde ze met het boek ‘Liefdeswetten’ waarin ze aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen beschrijft wat het huwelijk vanuit een juridisch perspectief inhoudt.