Abortusbuddy’s voortaan ook in Haarlem en Amsterdam

Het abortusbuddyproject is al actief in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen en Roermond en breidt nu uit naar Haarlem en Amsterdam. Stichting Samen naar de Kliniek is nog wel op zoek naar vrijwillige abortusbuddy’s voor deze steden.

image by Freepik

Nog altijd worden bezoekers van de abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede en de Bloemenhovekliniek op de Sarphatistraat in Amsterdam, geïntimideerd door verbaal agressieve anti-abortusdemonstranten, én rusten er grote maatschappelijke taboes op de keuze voor abortus waardoor veel ongewenst zwangere personen zich alleen voelen in het proces van het afbreken van hun zwangerschap. Stichting Samen naar de Kliniek startte in 2019 onder de vlag van De Bovengrondse het project waar vrijwilligers worden gekoppeld aan zwangeren die naar de abortuskliniek gaan. Dit was als reactie op de toenemende intimidatie bij abortusklinieken door vaak verbaal agressieve anti-abortus demonstranten, en het uitblijven van een gedegen landelijke aanpak van deze intimidatie door bijvoorbeeld bufferzones.

De kliniekbezoekers worden met een vrijwilliger begeleid naar de abortuskliniek. Dit is soms als schild tegen anti-abortusdemonstranten, maar vooral ook als steun en toeverlaat. De stichting heeft geleerd dat veel aanvragen niet alleen voortkomen uit een concrete angst voor demonstranten bij de abortuskliniek, maar ook uit een gevoel van eenzaamheid; niemand kunnen of durven vertellen over je situatie uit angst voor de reacties.

Deze zomer wil de Stichting uitbreiden naar Haarlem en Amsterdam. Er zijn nog wel vrijwilligers nodig, aanmelden kan via deze link