Amsterdam is de gaststad van Orange the World 2023

Burgemeester Femke Halsema

Ieder jaar is er een andere gaststad voor Orange the World. Dit jaar is de eer aan Amsterdam, onder de vleugels van burgemeester Femke Halsema. Orange the World is de jaarlijkse campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. Op 25 november is de kick-off.

Femke Halsema

“Alle vrouwen en meisjes moeten in vrijheid hun eigen keuzes kunnen maken; over waar ze heen gaan, wat ze doen, wie ze liefhebben, met wie ze vrijen, zónder angst voor geweld” zegt Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam. “Als burgemeester krijg ik zoveel schrijnende zaken te horen. Er moet veel meer gebeuren om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.”

Olcay Gülsen

Olcay Gülsen, Nationaal Ambassadeur voor de Orange the World campagne, kijkt uit naar de aftrap in Amsterdam dit jaar. “We willen dit jaar meer mensen bereiken dan ooit, en vooral ook vrouwen én mannen betrekken die tot nu toe het idee hadden dat geweld tegen vrouwen hen niet aangaat. Het gaat iederéén aan. Hoe meer mensen we kunnen bereiken, hoe meer kans we hebben om geweld te stoppen”.

Veilig, overal en altijd

Afgelopen jaar was het thema ‘preventie’. Dit jaar is er een nieuw thema gekozen en dat is ‘veilig, overal en altijd’. De campagne is gericht op bewustwording over het feit dat geweld tegen vrouwen en meisjes op allerlei plekken in de samenleving voorkomt; zoals op het werk, bij de sportclub, in het uitgaansleven, bij festivals, in het onderwijs, bij studentenverenigingen en achter de voordeur. En dat iedereen iets kan doen om dit geweld te voorkomen of te stoppen.