Zelfafnametest maakt bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker makkelijker

Het beruchte uitstrijkje wordt vervangen door een zelfafnametest, dat moet het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker bij vrouwen van 30 tot 60 jaar voortaan makkelijker maken.

Image by Freepik

Vrouwen die 30 jaar worden, krijgen vanaf nu de test meegestuurd met de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Je kunt ook nog steeds naar huisarts gaan voor het uitstrijkje. De test heeft als doe om de drempel om mee te doen te verlagen. Beide methode zijn volgens het RIVM even betrouwbaar.

Het gebruiken van de zelftest is best gemakkelijk: je brengt het wattenstaafje in je vagina in, en stuurt het vervolgens op naar het laboratorium.

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Met het onderzoek kunnen voorstadia van kanker vroeg worden ontdekt en behandeld. Daarmee kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker geeft meestal geen klachten, waardoor het vaak niet wordt opgemerkt. De kanker wordt veroorzaakt door HPV, kinderen van 10 jaar krijgen tegenwoordig een uitnodiging om hiertegen gevaccineerd te worden.

%d bloggers liken dit: