Emmanuelle Moureaux bij Kunstmuseum M

Voor het eerst is er werk van Emmanuelle Moureaux in Nederland te zien. In opdracht van Kunstmuseum M. in Almere maakte ze een kunstinstallatie waarin bezoekers op een kleurrijke manier het verstrijken van de tijd beleven.

De Franse kunstenaar en architect Emmanuelle Moureaux woont sinds 1996 in Tokio, waar ze in 2003 ‘emmanuelle moureaux architecture + design’ oprichtte. De kleuren van Tokio inspireerden haar tot een door haarzelf ontwikkeld palet van 100 kleuren. Op basis hiervan maakt ze onder de noemer ‘100 colors’ over de hele wereld installaties waar je als bezoeker in, onderdoor of doorheen kunt lopen. Met het door haarzelf ontwikkelde concept van ‘Shikiri’, dat letterlijk ‘het verdelen en creëren van ruimte met kleuren’ betekent, gebruikt ze kleuren als driedimensionale elementen en lagen om ruimtes vorm te geven en samen te stellen. Met haar werk wil ze mensen kleuren laten beleven met al hun zintuigen om zich meer bewust te worden van de kleurrijke, alledaagse omgeving om hen heen. 

Nederlandse primeur in Almere
100 colors no.45 “8760 hours”, is nummer 45 in de ‘100 colors’ serie. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van Kunstmuseum M. Het is voor het eerst dat werk van Moureaux in Nederland te zien is. Haar kunstinstallatie bestaat uit 8760 klokken van papier in 100 kleuren: elke klok staat voor één uur. Alle klokken tezamen staan voor alle uren in één jaar. Het kunstwerk staat stil, maar als je erlangs loopt en wat langer plaatsneemt in de installatie, lijkt het alsof de wijzers van de klokken bewegen.

100 colors no.45 “8760 hours” is vanaf 20 juli te zien in Kunstmuseum M. in Almere.

%d bloggers liken dit: