‘Namen lesbische moeders in Padua van geboorteaktes gehaald’

Er waait een conservatieve wind door Italië met premier Giorgia Meloni aan het roer. De regering maakte eerder al bekend strenger te gaan handhaven op de wet geregistreerd partnerschap. Als gevolg hiervan is de Noord-Italiaanse stad Padua gestart met het schrappen van de namen van niet-biologische lesbische moeders uit de geboorteakten van kinderen.

Justitie in de Italiaanse stad heeft gezegd dat de namen van 27 niet-biologische moeders van de geboortecertificaten zijn verwijderd vanwege de wetgeving. Het gaat daarbij om de partners van vrouwen die kunstmatige inseminatie hebben ondergaan in het buitenland en zo zwanger zijn geworden.

Foto: @FraFortinguerra

Sinds Meloni in Italië aan de macht is, mogen gemeenten niet langer de namen van beide homoseksuele ouders verwerken in de geboorteakte van het kind. Daardoor krijgen deze ouders minder rechten. Volgens CNN hebben ouders nu toestemming nodig om taken uit te voeren, zoals het ophalen van kinderen uit school.

De maatregel houdt in dat alleen de biologische ouder van een kind op een geboorteakte vermeld mag worden. Draagmoederschap is illegaal in Italië en het homohuwelijk is niet gelegaliseerd. Omdat relaties tussen personen van hetzelfde geslacht niet wettelijk worden erkend, moet de niet-biologische ouder een procedure aangaan om het kind legaal te adopteren. De wet voorkomt ook dat homoseksuele mannen hun kind kunnen aangeven bij de burgerlijke stand met de namen van beide vaders. In plaats daarvan moeten ze er een kiezen om de wettelijke vader te zijn.

De lokale afdeling van de LGBT Rainbow Family Association protesteert. “Deze geboorteaktes hebben geen enkele wet overtreden sinds ze werden ondertekend. Nu blijven onze kinderen in het ongewisse”, aldus de afdeling. “We willen dat onze kinderen niets anders zijn dan alle andere burgers, volledig beschermd, en dat onze gezinnen niet worden vernietigd door de politieke wil van deze regering.”