Vrouwen straks meer de dupe van AI dan mannen

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen waarschijnlijk meer de dupe worden van de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) dan mannen. Volgens het rapport van organisatieadviesconcern McKinsey zouden vrouwen in de VS anderhalf keer meer kans hebben dan mannen om een nieuw beroep te moeten zoeken, omdat hun werk wordt overgenomen door AI.

Image by rawpixel.com

De reden daarvoor is omdat vrouwen veel werkzaam zijn in de bedrijfstakken met banen met lagere lonen, bijvoorbeeld ondersteunend kantoorwerk en de klantenservice, wat bij uitstek werk zou zijn dat makkelijker door een computer gedaan zou kunnen worden.

Naast vrouwen zullen ook zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers in de VS de dupe zijn van AI. Zij zullen sneller de negatieve gevolgen ervaren als de vraag naar productiewerkers gaat krimpen door de voortgaande technologische vernieuwingen.

De verwachting is dat voor het einde van 2030 minstens 12 miljoen werknemers in de VS van beroep zullen moeten veranderen.