Nazomerlezen, k*tproblemen en trans vrouwen: Het nieuwe nummer van Opzij is nú verkrijgbaar

Ben je ook zo toe aan een heerlijke lange nazomer? Weer of geen weer: met dit nieuwe nummer van Opzij vliegt de tijd voorbij. In het augustus-september-nummer natuurlijk dé shortlist van de Opzij Literatuurprijs. We voelen de tien auteurs aan de tand over feminisme en hun favorieten boeken. In oktober maken we de winnaar van de Literatuurprijs bekend en ook jij kunt hier online je stem uitbrengen.

K*T probleem

Exacte cijfers over vaginisme bestaan niet. Vaginisme is een reactie in het vrouwelijk lichaam waarbij de spieren rond de vagina zich ongewild aanspannen. Er wordt geschat dat zo’n 20 tot 25 procent van de vrouwen regelmatig pijn heeft bij het vrijen en zo’n 10 procent heeft altijd pijn. Soms heb je er een tijd last en soms zelfs je hele leven. Leora Aileen deelt haar verhaal in een openhartig essay.

Trans vrouwen

De versoepelde transgenderwet lijkt er voorlopig toch niet te komen. Daarmee moest het makkelijker worden voor trans personen om het vinkje m of v in het paspoort aan te passen. Hoe is het om trans vrouw te zijn in Nederland? Opzij gaat in gesprek met drie uiteenlopende stemmen.

9 jaar na IS slavernij

Eerder dit jaar bracht de Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky zijn documentaire Daughters of the Sun uit. Daarin portretteert hij Jezidi-vrouwen die bevrijd zijn uit IS-slavernij. Opzij spreekt met drie van hen.

Dit en nog veel meer verhalen lees je in het nieuwste nummer, verkrijgbaar bij de reguliere verkooppunten of fysiek of digitaal te bestellen via onze site. Liever een abonnement? Dat is zo gepiept