Goed nieuws: Joke Smit heeft eindelijk haar herdenkingssteen

Sinds zaterdag heeft Joke Smit een herdenkingssteen. Het initiatief tot het realiseren van deze steen werd genomen door het Utrechts Geveltekenfonds. Burgemeester Sharon Dijksma en Hedy d’Ancona waren erbij aanwezig.

Foto: Jim Terlingen

De steen werd onthuld door burgemeester Sharon Dijksma en Joke Smits medestrijdster van het eerste uur, Hedy d’Ancona. De steen kon worden gerealiseerd dankzij een crowdfundingsactie en een gift van de Wilhelmina Drucker Fundatie. Naast familie van Joke Smit waren ook vele donateurs aanwezig bij de onthulling.

foto: Jim Terlingen

De gevelsteen, die ook het portret van Joke Smit bevat, is gemaakt door beeldhouwster Britt Nelemans. In de stoep eronder is een QR-steen geplaatst. Deze maakt een link naar de website van het Utrechts Geveltekenfonds, met informatie over deze gevelsteen.

In haar speech beschreef Hedy d’Ancona de strijdbaarheid en humor van Joke Smit. Zo vertelde zij dat toen Joke Smit afscheid nam van de Amsterdamse gemeenteraad zij haar mannelijke mede-raadsleden vergeleek met apen die elkaar onder het vertoon van hun mannelijkheid de apenrots afvechten.

Sharon Dijksma keek terug, maar vooral vooruit, over het belang van Joke Smit voor de emancipatiestrijd. Volgens Dijksma is de strijd nog niet gestreden – de missie van Joke Smit staat nog: ‘dat je als vrouw je eigen keuzes mag maken, je eigen dromen mag najagen en je eigen dromen kan waarmaken’.
Er zijn niet veel gevelstenen in de stad die vrouwen eren. Wat Dijksma betreft mogen dat er wel meer worden.

%d bloggers liken dit: