Vanaf 3 september: Tessel in Cyberspace

Activisten van vandaag staan op een virtuele frontlinie. Een aantal van de grootste sociale bewegingen van de afgelopen decennia begon als hashtag. #BlackLivesMatter kreeg wereldwijd miljoenen mensen de straat op en door #MeToo belandde Harvey Weinstein achter de tralies. Ook schrijver en feminist Tessel ten Zweege (25) begeeft zich in het virtuele landschap van cyberactivisme, waarin ze zich met name uitspreekt voor vrouwenrechten. Toch vraagt ze zich steeds vaker af hoe effectief cyberspace is als strijdtoneel van haar sociaal activisme. In de 3Lab: Tessel in Cyberspace onderzoekt zij hoe effectief het zogenoemd hashtag-activisme eigenlijk is.

Want wat haalt een hashtag nou helemaal uit? Doet ze dit uit zuivere intentie of vooral om zich goed te voelen over zichzelf? Is ze zichzelf aan het onderwijzen of radicaliseert ze? In hoeverre schotelt het algoritme alleen dingen voor die passen in haar bubbel en kan ze ├╝berhaupt nog met andere meningen omgaan?

Op dit soort vragen zoekt Tessel antwoorden. En dat doet ze, hoe kan het ook anders, in cyberspace. Ze praat met mensen die dichtbij haar zweven in cyberspace, zoals queer- en BLM-actvisten. Maar ook met mensen wat verder weg, zoals OnlyFans- en andere adult content creators. En met mensen die zich op het eerste gezicht in een andere uithoek van cyberspace begeven, zoals de mannen in de zogeheten manosphere. Al zwevende door cyberspace houdt Tessel haar pad over de virtuele frontlinie tegen het licht.

Tessel in Cyberspace, vanaf zondag 3 september, HUMAN, op het YouTube-kanaal van NPO 3 en npo3.nl/3lab