Herstory: hoe het zit met de feministische vuist

Vrouw leest een boek in de Atria bibliotheek. Foto: Kirsten van Santen. Collectie IAV-Atria.

Met de vuist op tafel slaan. Je vuist ballen. Een vuist maken tegen onrecht. Dit gebaar wordt al lang gebruikt om te vechten tegen onderdrukking en onrecht en werd wereldberoemd tijdens de Olympische Spelen in 1968. De vuist herken je wellicht ook in het universele feministische symbool en kent zijn oorsprong bij een Amerikaanse missverkiezing. Wat hebben Miss America en het feministische symbool met elkaar te maken? Hoe werd dit symbool het boegbeeld van Dolle Mina? En waarom viel ook modehuis Dior voor de charme van het teken?

DOOR SANNE BRANDS

Het feministisch symbool is een cirkel met een kruis aan de onderkant, het alom bekende vrouwenteken (zie kader 1) met daarin een gebalde vuist. Het symbool kent verschillende namen maar wordt vaak het (universele) feministische symbool genoemd, of in het Engels de meer pakkende feminist fist.

Inmiddels is dit symbool al meer dan vijftig jaar oud en wordt het vandaag de dag nog steeds veel gebruikt in feministische merchandise, zelfgeschilderd op protestborden, als covers van boeken en wordt het in groten getale aangeboden in webshops als Etsy.

Her Humor
Oerfeminist en schrijver Robin Morgan ontwierp het feministisch symbool in 1967. Morgan heeft een lange lijst aan (feministische) publicaties op haar naam staan en was leider van dé vrouwenbeweging in Amerika. Een afsplitsing van deze beweging was WITCH, een afkorting voor Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell. Deze groep speelde zeer creatief met humoristische acroniemen, waarvan de meest opvallende misschien wel Women Inspired to Commit Herstory is. Interessant feit: met dit acroniem heeft Morgan de credits op de term herstory, wat ook de naam is van deze rubriek. Morgan gebruikte het woord herstory voor het eerst in haar anthologie Sisterhood is powerful, waar opnieuw het feministische symbool op de cover prijkt.

Voorkant boek ‘Sisterhood is Powerful: an anthology of writings from the women’s liberation movement. Morgan, R. (1970). Vintage Books a Division of Random House, New York.
Collectie IAV-Atria

Verder lezen? Het hele stuk lees je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of via Blendle.

Over Herstory

Dit artikel is een bijdrage van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Herstory is een samenwerking tussen Atria en Opzij. Verhalen uit de vrouwenarchieven halen we in deze rubriek uit de onzichtbaarheid.