September is PCOS Awareness Month: meer aandacht nodig voor de aandoening

De maand september is PCOS Awareness Month. Er is niet veel bekend over de aandoening, terwijl dit wel hard nodig is.

De aandoening komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. PCOS is niet te genezen, maar veel klachten zijn wel te verminderen met leefstijlaanpassingen.

Bij PCOS (voluit: polycysteus ovarium syndroom) zitten er veel kleine blaasjes in de eierstokken. Deze blaasjes groeien en rijpen meestal niet goed door, waardoor er vaak geen eisprong is – wat de kans op een zwangerschap verkleint. PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen in de vruchtbare periode.

De symptomen van PCOS verschillen per vrouw, maar vaak is er sprake van te veel mannelijke hormonen (waaronder testosteron) in het bloed, overgewicht, diabetes type 2, acne en overbeharing. Waardoor PCOS precies ontstaat is niet bekend. Wel is duidelijk dat een verstoorde hormoonhuishouding, erfelijkheid en overgewicht een rol spelen. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen meer last van PCOS als ze aankomen, en andersom kan PCOS leiden tot overgewicht. (bron umcg.nl)