Bubbels, bergen en een bevlogen vrouwenbeweging: Trente in vogelvlucht

Alessandra, wijnboerderij Maso Martis

Toen de Reismeiden werden uitgenodigd om de stad Trente te bezoeken, hoefden ze niet lang na te denken. Frisse berglucht, betaalbare bruiswijn en fabelachtige fresco’s zijn onderdeel van het DNA van deze Italiaanse stad, waar vrouwen steeds vaker de boventoon voeren.

De usual suspects van het Italiaanse noorden zijn steden als Milaan, Venetië en natuurlijk Verona. Trente wordt soms onterecht overgeslagen, een bescheiden stad gelegen tussen de bergen. Trente ligt op een klein een uur rijden van Verona. We ontdekken een stad die bruist van het vrouwelijk ondernemerschap.

Voetsporen van de geschiedenis

Stadsgids Sabrina Deprà neemt de reismeiden mee op sleeptouw. Natuurlijk stoppen we bij het imponerende Castello Buonconsiglio, dat letterlijk boven Trente uittorent. Dit majestueuze kasteel dateert uit de dertiende eeuw en deed eeuwenlang dienst als thuisbasis voor alle prins-bisschoppen die de regio gekend heeft. Nu is het voor het grote publiek toegankelijk. In het kasteel vind je ook vaste en wisselende exposities. En als je naar de top klimt, word je beloond met een prachtig uitzicht over Trente.

De stadswandeling wordt eigenlijk pas echt interessant als we ons begeven bij de faculteit der Sociologie – volgens Deprá de broedplaats van het tweede golf feminisme. Naast Milaan en Rome was Trente namelijk een belangrijke stad voor de Italiaanse vrouwenbeweging – iets dat vaak vergeten wordt in de Italiaanse vrouwengeschiedenis. Elisa Belle schreef er daarom het boek De andere revolutie over, om de verhalen van de Trentinese vrouwengeschiedenis zichtbaar te maken.

Voor een korte culturele stop kun je terecht bij Villa Romana di Orfeo, aan de rand van het stadscentrum van Trente. De Romeinse villa heeft het door de jaren heen vaak moeten ontgelden door diverse natuurrampen en oorlogen. Nu is de villa eindelijk geopend voor publiek met dank aan het werk van vele vrouwelijke deskundigen, hebben de Reismeiden zich laten vertellen.

En ben je met kinderen op reis of heb je het gewoon wel even gehad met historische bouwwerken? Dan biedt het natuurwetenschappelijk museum MUSE uitkomst. Het moderne gebouw is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano, geïnspireerd op de bergen van Trentino. Een leuk detail: in het gebouw zijn een aantal ruimtes bewust vernoemd naar vrouwelijke wetenschappers, om hen zo meer naamsbekendheid te geven.

Winkelweetjes

Trente is net als de andere Italiaanse steden ‘getroffen’ door kapitalistische ketens als Yamamay, Stradivarius en Bijou Brigitte. In de zijstraten vindt men het betere werk. Bijvoorbeeld de boetiek Interno 11. Een idee uit de koker van Silvia dell’Undici Dallago, die een plek wilde creëren met eerlijke kleding. Veel stukken zijn made in Italy, vaak handgemaakt en op kleine schaal geproduceerd. Een jurk bij Interno 11 kost dus iets meer dan bij Bershka, maar je weet in ieder geval waar je voor betaalt. Ook alle juwelen, schoenen en tassen zijn gemaakt door Italiaanse ontwerpers.

Direct naast Interno 11 vind je de Details Design Store. Ja, de producten kosten wat, maar dan weet je wel dat je voor eerlijk, duurzaam design gaat. Van handtassen, kaarsen, nagellak tot voerbakjes. Een beter souvenir dan een grootschalig geproduceerde magneet wellicht. Met respect voor de omgeving en liefde voor design. Er is ook een filiaal van deze winkel in Verona en anders is er de webshop detailsdesignstore.it.

Interno 11

Verder lezen? Het hele reisverhaal je in de nieuwste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of via Blendle.

Meer informatie via visittrentino.info