5 vragen aan VN Vrouwenvertegenwoordiger Chantal Korteweg

Woensdag 4 oktober spreekt Chantal Korteweg, in het dagelijks leven directeur Inclusive Banking bij ABN AMRO, als VN Vrouwenvertegenwoordiger de Algemene Ledenvergadering van de VN in New York toe. Heel tof, maar ook heel belangrijk. Want als VN Vrouwenvertegenwoordiger kan ze inspreken over een onderwerp dat voor vrouwen heel belangrijk is. Ze heeft gekozen voor het onderwerp financiële ongelijkheid. Opzij-hoofdredacteur Marleen spreekt met Chantal, precies een dag voor haar toespraak.

Hoe ben je VN Vrouwenvertegenwoordiger geworden?
“Online kwam ik de vacature voor VN Vrouwenvertegenwoordiger tegen. Ik was gelijk enthousiast, sowieso door de rijke historie van dit fenomeen. En sinds ik me op dagelijkse basis bezighoud met financiële inclusie bij ABM AMRO, ben ik me steeds bewuster van het feit dat cruciaal is in deze wereld, en hoe enorm de rol van geld is als het gaat om ongelijkheid. Dat onderwerp leek me goed te passen bij het thema van de VN-vergadering dit jaar, namelijk innovatie, technologische verandering en educatie in het digitale tijdperk, om gendergelijkheid te bereiken.”

Wat ga je doen?
“Elk jaar mag een Nederlandse vertegenwoordiger, namens de lidorganisaties van de Nederlandse Vrouwen Raad, naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Zij gaat mee met de Regeringsdelegatie en spreekt in New York de regeringsleiders van de VN lidstaten toe over noodzakelijke verbeteringen in de positie van vrouwen wereldwijd. Ik ga dit jaar mee, om ‘de stem van de Nederlandse vrouw’ laten horen in New York en mijn aanbevelingen op internationaal niveau delen om de financiële ongelijkheid te verminderen.”

Waarom is dit onderwerp zo belangrijk?
“De financiële weerbaarheid en zelfstandigheid van vrouwen speelt een cruciale rol in hun positie wereldwijd. De algemene maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen komt voor een groot deel voort uit de financiële ongelijkheid. Nog steeds hebben meer dan 1 miljard vrouwen geen toegang tot het financiële systeem. Daar ligt een belangrijke sleutel.”

Heb je er zin in?
“Ontzettend! Het is een grote eer waar ik enorm naar uitkijk, ondanks de zenuwen die toch ook wel toenemen. Mijn speech, met concrete aanbevelingen voor de regeringsleiders, heb ik al maanden klaar. Het moet in één keer goed, ik heb ongeveer drie minuten om mijn aanbevelingen over te brengen. Dat wordt nog de grootste uitdaging.” 

Waar kunnen we je volgen?
Op Linkedin!