Tip: de feministische stadswandeling van Atria

Vanaf vandaag kan iedereen bij Atria een gratis stadskaart ophalen. Aan de hand van een route door Amsterdam leert men Marjan Sax, Carla Lont, Johanna Westerdijk en Betsy Thung Sin Nio kennen. Op plekken die belangrijk waren voor deze vrouwen kunnen deelnemers korte video’s bekijken. Aan de hand van vaak niet eerder vertoond archiefmateriaal legt Atria uit hoe deze feministen de wereld blijvend veranderden. Heden en verleden komen samen door middel van bijpassende interviews met hedendaagse kenners, familieleden of de vrouw zelf. De gratis stadskaart kan de hele maand oktober opgehaald worden in de bibliotheek* van Atria. Digitaal deelnemen kan ook: deelnemers ontvangen de video’s dan via een speciale nieuwsbriefreeks.  

 
Tijdens de Maand van de Geschiedenis laat Atria onder het motto ‘Feministen die Wisten’ zien dat onze geschiedenis niet enkel gevormd is door mannen.  

‘Mensen mogen dankbaar zijn voor archieven, omdat geschreven berichten, dragers van informatie, de geschiedenis van een natie kunnen helpen herbergen‘. – Carla Lont, de eerste vrouwelijke archivaris van Suriname, in 1989. 

Carla Lont streed haar hele leven voor een archiefinstelling in Suriname. Haar tot in de puntjes verzorgde persoonsarchief vol familiefoto’s vertelt haar verhaal. Ook maakt men kennis met Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland en ontdekker van de iepenziekte. Haar persoonlijke notitieboekjes en feestelijke foto’s geven een uniek kijkje in haar leven. En er is aandacht voor Betsy Thung Sin Nio, afgestudeerd econoom, arts én strijder voor het vrouwenkiesrecht in Nederlands-Indië. Allerlaatst vertelt Marjan Sax hoe zij zelf tot op de dag van vandaag moed houdt om te strijden voor vrouwenrechten.  
 
Niks doen, dat helpt in ieder geval niet. Dus steek je handen uit je mouwen en wees vooral niet bescheiden!” – Marjan Sax, 2023  
 
Feministische pubquiz  
Atria sluit de maand oktober af met een feministische pubquiz. Op maandagavond 30 oktober test quizmaster Lotte van Eijk of de kennis van de stadswandeling is blijven hangen. De avond is voor iedereen die diens kennis wil komen testen óf wil komen bijspijkeren.  
Speciaal voor deze gelegenheid wordt Café Saarein voor het eerst omgetoverd tot quizlocatie. Het café, midden in de Jordaan in Amsterdam, werd eind jaren zeventig opgericht en gerund door een collectief van tien vrouwen. Marjan Sax was één van hen. Waar het café toen dienstdeed als veilige ontmoetingsplaats voor vrouwen, is Saarein nu open voor ‘alle queer minded mensen’. Deelname aan de quiz kost €5 per persoon, inclusief consumptie.